ورزش نکردن. سیگار کشیدن. خوردن ناخنها. غیبت کردن. هر عادتی که باید کنار بگذارید، هر چقدر هم که سخت به نظر برسد، بدانید که امکانپذیر است. شما با استفاده از قدرت اراده، پشتیبانی از طرف افرادی که در زندگیتان حضور دارند و یک نقشه عملی واقعبینانه میتوانید به هر چیزی برسید.
مطالعات نشان دادهاند که برای کسب یک عادت جدید در زندگیتان از دو تا هشت ماه زمان نیاز دارید. این مسئله نشان میدهد که عادات بد را نمیتوان یک شبه کنار گذاشت. این کار زمان بر است. فرآیند تغییر حاصل یک طرح مشخص و پیشرفت تدریجی است.
قبل از اینکه برای کنار گذاشتن عادات بد توصیهای ارائه کنیم، اجازه دهید در مورد زمینهای که آنها را احاطه کرده بحث کنیم. از خودتان راجع به چنین رفتارهایی این سوالات را بپرسید:
-از چه زمانی شروع شد؟
-چه مدت است که انجامش میدهید؟
-آیا با احساسات یا عواطف خاصی همراه است؟
-کسانی که شما را دوست دارند این عادت را چطور میبینند؟
-چرا میخواهید متوقفش کنید؟
پاسخ به سوالات بالا به شما کمک خواهد کرد قبل از اینکه فرآیند کنار گذاشتن عادات بدتان را شروع کنید، چشمانداز مناسبی در اختیار داشته باشید.
چطور عادات بهتری بسازیم؟
[yt_heading style=”modern-1-orange” align=”right” heading=”h3″ color=”#A5A8E8″ width=”100″ size=”16″ margin=”20″ ] 1. طفره رفتن و به تعویق انداختن کارها را متوقف کنید [/yt_heading]
۲۰ درصد از مردم دچار به تعویق انداختن مزمن هستند. مردم از انجام کارها طفره میروند، چون با مسئله خودکنترلی درگیر هستند و قادر به پیشبینی دقیق آیندهی ملموس خود نیستند. آنها فکر میکنند بعداً برای پایان دادن به کار مورد نظر در شرایط بهتری خواهند بود.
شما میتوانید کنار گذاشتن عادت بدتان را به روز بعد موکول کنید، یا هفته بعد. یا اینکه میتوانید تمام بهانهها را فراموش کرده و همین حالا انجامش دهید.
[yt_heading style=”modern-1-orange” align=”right” heading=”h3″ color=”#A5A8E8″ width=”100″ size=”16″ margin=”20″ ] 2. ساده نگه دارید [/yt_heading]
سعی نکنید هر بار بیش از یک عادت را تغییر بدهید. کوچک شروع کنید، ساده شروع کنید. فارغ از اینکه هدف شما چیست، مجموعهای از اهداف کوچک و راحت تعیین کنید. سعی کنید هر بار یکی از آنها را انجام بدهید و قبل از اینکه متوجه شوید، عادت بدتان را بکلی کنار گذاشتهاید.
[yt_heading style=”modern-1-orange” align=”right” heading=”h3″ color=”#A5A8E8″ width=”100″ size=”16″ margin=”20″ ] 3. به دنبال پشتیبان باشید [/yt_heading]
وقتی ذهنتان را برای کنار گذاشتن عادت بد آماده کردید، به افرادی که در زندگی شما حضور دارند قصدتان را بگویید. اخبار خوبتان در این زمینه را در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارید و آنها را به هر طریق ممکنی پخش کنید. چرا؟ گفتن قصدتان به دیگران شما را متعهد نگه داشته و احتمال بیشتری هست که در این مسیر موفق شوید. شما با استفاده از آشکار کردن قصد و نیتتان و ساختن شبکهای از افراد که در زمانهای سخت پشتیبانتان هستند، خودتان را به تغییر متعهد میکنید.
فارغ از اینکه عادت مورد نظر چقدر کوچک است، این نوع از شبکه پشتیبان اجتماعی در فرآیند تغییر سودمند خواهد بود. افرادی که باعث میشوند احساس با ارزش بودن کنید را به سمت خود جذب کنید و آنها را در لذت موفقیت شریک کنید.
[yt_heading style=”modern-1-orange” align=”right” heading=”h3″ color=”#A5A8E8″ width=”100″ size=”16″ margin=”20″ ] 4. یادآورهای روزانه تنظیم کنید [/yt_heading]
گاهی اوقات تمام چیزی که پیشرفت شما را مختل میکند، نسیان و فراموشی است. یک عادت به این خاطر که یک رفتار شکلگرفته است، عادت نامیده میشود. این یعنی جزئی از حافظه ناخودآگاه و بخشی از روال هر روزهی شما شده است. در واقع، ۵۰ درصد از کارهایی که هر روز انجام میدهیم از روی عادت است، این یعنی به راحتی در چرخه عادت گرفتار میشویم.
یادداشتهایی جهت یادآوری در جاهای مختلف خانه قرار دهید، از ابزار یادآوری تلفن همراهتان استفاده کنید یا اپلیکیشی که برای این منظور طراحی شده استفاده کنید تا شما را در مسیر درست نگه داشته و قصد و نیتتان را به شما یادآوری کند.
[yt_heading style=”modern-1-orange” align=”right” heading=”h3″ color=”#A5A8E8″ width=”100″ size=”16″ margin=”20″ ] 5. علت و منشأ عادت بد را تشخیص دهید [/yt_heading]
برای قطع کردن روال یک عادت، باید بدانید چه چیزی باعث انجام این عادت در شما میشود. برای کسب موفقیت در این کار، اول از همه با خودتان روراست باشید و اگر میتوانید این علت و منشأ را از زندگیتان حذف کنید.
البته همیشه ممکن نیست که منشأ یک عادت را حذف کنیم. برای مثال، میخواهید عادت خوردن ناخنهایتان را کنار بگذارید. شما نمیتوانید ناخنهایتان را حذف کنید، امّا وقتی احتمال این هست که آنها را بخورید، میتوانید از یک جفت دستکش استفاده کنید. پیدا کردن یک جایگزین برای عادتتان، روش خوبی برای متوقف کردن چرخه و کنار گذاشتن عادت بدتان خواهد بود.
[yt_heading style=”modern-1-orange” align=”right” heading=”h3″ color=”#A5A8E8″ width=”100″ size=”16″ margin=”20″ ] 6. تجسم کنید [/yt_heading]
خودتان را در حال انجام عادت بد تجسم کنید و بعد خودتان را در حال پایان دادن به این رفتار تجسم کنید. خودتان را بدون وجود این عادت بد که باری بر دوش شما بوده تصور کنید. نسخه بهبود یافتهای از خودتان را تصور کنید، نسخهای که عاری از یک عادت ناتوان کننده است. احساسی که ناشی از فقدان چینن عادت بدی خواهید داشت را تصور کنید.
[yt_heading style=”modern-1-orange” align=”right” heading=”h3″ color=”#A5A8E8″ width=”100″ size=”16″ margin=”20″ ] 7. عواقب ناشی از این عادت بد را تصور کنید [/yt_heading]
همانطور که موفقیت در این کار را تجسم میکنید، بهتر است عواقب ناشی از عود کردن چنین عادت بد و مخربی را هم تجسم کنید. اگر موفق نشوید چه عواقبی در پی خواهد داشت؟ آیا سلامتیتان به خطر میافتد؟ آیا آدمهایی که دوستشان دارید را ناامید میکنید؟
تصور کردن عواقب ناشی از عود کردن عادت بد مورد نظر، ممکن است انگیزه کافی برای در هم شکستن عادتی که به نظر غیرممکن میآید را در اختیار شما قرار دهد.
[yt_heading style=”modern-1-orange” align=”right” heading=”h3″ color=”#A5A8E8″ width=”100″ size=”16″ margin=”20″ ] 8. به دنبال تأیید مثبت باشید [/yt_heading]
تاییدهای مثبت، ابزارهای قدرتمندی هستند که به شما کمک میکنند تا یک عادت بد را در هم بشکنید. به خودتان بگویید که قادر به تغییر هستید. به خودتان بگویید که ارزش تغییر کردن را دارید. به خودتان بگویید که چقدر فوقالعاده هستید. حتی اگر چیزی حس نمیکنید، امّا خوشبینی و تاییدهای مثبت چیزهایی هستند که باید بشنوید.
آنها را بلند بگویید. آنها را بنویسید. به دیوار بچسبانید. اگر میخواهید بیشتر ورزش کنید، به خودتان بگویید که پر از انرژی و قوی هستید. اگر سعی میکنید دیگر غیبت نکنید، به خودتان بگویید که قابل اعتماد هستید و میتوانید یک راز را پیش خودتان نگه دارید. کلمات قدرتمند هستند؛ آنقدر بگویید تا یک باور درونی شوند.
[yt_heading style=”modern-1-orange” align=”right” heading=”h3″ color=”#A5A8E8″ width=”100″ size=”16″ margin=”20″ ] 9. مراقبه کنید [/yt_heading]
قدرت زیادی در مراقبه وجود دارد. درهم شکستن عادات شخصی، یک فرآیند بسیار شخصی است، بنابراین عمیق شدن در خودتان برای پیدا کردن قدرت تغییر قابل درک است. هیچ راه بهتری مثل مراقبه برای تمرین ارتباط با خود وجود ندارد.
مراقبهی تمرکزی، زمانی است که شما روی یک چیز خاص تمرکز میکنید، مثلا روی نفس کشیدن، یکی از احساسات دورنیتان یا حتی یک شی بیرونی. نکتهی اصلی در این نوع مراقبه این است که شما باید کاملا روی یک چیز تمرکز داشته باشید و اگر توجهتان منحرف شد، دوباره تمرکز کنید.
در نوع دوم مراقبه یعنی مراقبهی نظارت باز، شما بر تمام چیزهایی تمرکز میکنید که اطراف شما اتفاق میافتد. در واقع بدون اینکه به چیزی واکنش نشان بدهید، فقط ملاحظه و نظارت میکنید.
اگر تازهکار هستید، آرام شروع کنید. به محل آرامی رفته و ذهنتان را پاک کنید. روی نفس کشیدنتان تمرکز کنید و فرآیند آرام کردن افکارتان را شروع کنید. پاک کردن آشفتگیهای موجود در ذهنتان به شما این امکان را میدهد که با خودتان به شکلی که برای موفقیت شما در درهم شکستن عادت منفی سودمند باشد ارتباط برقرار کنید.
[yt_heading style=”modern-1-orange” align=”right” heading=”h3″ color=”#A5A8E8″ width=”100″ size=”16″ margin=”20″ ] 10. کمالگرا نباشید [/yt_heading]
اگر در این مسیر اشتباهی از شما سر زد، خیلی به خودتان سخت نگیرید. با پشتکار در جهت اهدافتان کار کنید، امّا اگر یک روز را از دست دادید یا اشتباهی کردید، اجازه ندهید شما را از پیشرفت باز دارد. از زمین بلند شده و خودتان را بتکانید و بدانید که هیچ کس کامل نیست.
حرف پایانی
شما قبلاً این را شنیدهاید: انسانها توسط عادات خلق میشوند. این درست است، امّا به این معنی نیست که شما زندانی عادات بدتان هستید. شما قدرت تغییر را در دست دارید. توانایی که در درون شماست. در خودتان عمیق شده و بدانید که قادرید خیلی کارها را انجام دهید. از توصیههای ساده ولی عمیق بالا برای درهم شکستن عادات بدتان استفاده کنید. قدرت در درون شماست.
منبع: inspiyr.com| seminarema.com