فهرست مطالب
وضوح در بیان
در این جلسه قصد داریم در مورد وضوح در بیان با شما صحبت کنیم. با هر صدا و سرعتی که صحبت می کنید، «وضوح» کلید موفقیتتان است. شنونده باید قادر باشد تمام کلمات را بشنود، بنابراین هر عبارت مبهمی می تواند این وضوح را از بین ببرد. درست صحبت کردن را با تلفظ و ادای صحیح کلمات تمرین کنید.
اگر در بیان آنچه که در فکر دارید ناتوان هستید، اگر نمی توانید افکار و احساسات خود را به خوبی بیان نمایید، اگر در مواقع حساس نمی توانید به خوبی از خود دفاع کنید، اگر از اظهارنظر در جمع واهمه دارید، اگر احساس می کنید ضعف شما در فن بیان مانع پیشرفت شغلی شما شده است، اگر هنگام یک ارائه و سخنرانی دست و پاهای شما شروع به لرزیدن می کند و همیشه از این موقعیت فراری هستید. منبع

کِیتی شوارتز، مدیر شرکت دورام، در کارگاهی که با موضوع بهبود مهارت سخنرانی و تقویت فن بیان برای کسبوکار در کالیفرنیای شمالی برگزار شد، به نکتهی مهمی اشاره کرده است: «یکی از کارهایی که می توانید انجام دهید تا وضوح کلام تان را بیشتر کنید، کم کردن سرعت است.» افراد وقتی نگران هستند یا درباره ی آنچه میگویند تردید دارند، تمایل دارند سریع صحبت کنند. همچنین او می گوید: «شمرده صحبت کردن نهتنها فهم شنونده را از صحبتهای شما تقویت میکند، بلکه باعث میشود مطمئن و آرام به نظر برسید.» معیاری خوب وجود دارد تا کیفیتِ سرعت صحبتتان را ارزیابی کنید، فرض کنید که شماره تلفنی را میخوانید، فردی که گوشش با شماست، باید بتواند آن را یادداشت کند. برای تمرین سرعتِ گفتار، رشته ی بلندی از اعداد را بخوانید و حین انجام این کار آنها را در هوا یادداشت کنید. این تکنیک برای رسیدن به ضرب آهنگی عالی است.
در ادامه قصد داریم سه روش برای افزایش وضوح در بیان را به شما ارائه دهیم. واضح و موثر صحبت کردن میتواند انتقال ایدههایتان را راحتتر کند. شما نیازمند این هستید که از سرعت صحبت کردنتان کم کرده، هجاها را به طور واضح بیان و روی طرز بیانتان تمرین کنید. زمانی را برای تمرین صحبت کردن اختصاص داده و اگر اشتباهی کردید تصحیحش کنید.
روش اول: کاهش سرعت
- نفس عمیق بکشید: قبل از اینکه شروع به صحبت کنید خودتان را آرام کنید. یک نفس عمیق میتواند این کار را برای شما انجام دهد. افکارتان را جمع و جور کنید. اگر یکدفعه و بدون اینکه آماده باشید سخنرانی را شروع کنید، احتمالاً سریعتر صحبت کرده و کلماتتان را با عجله بیان خواهید کرد، طوری که کسی متوجه آنها نمیشود.
- کلماتتان را شمرده بیان کنید: هر هجا را به صورت جداگانه تلفظ کنید. در ابتدا کمی با سرعت پایین بیان کنید تا هر صدا واضح و مشخص باشد. بتدریج سرعت صحبت کردن را بیشتر و فاصله بین کلمات را کمتر کنید تا در نهایت به صورت عادی صحبت کنید.
- با سرعت خیلی کمتر صحبت کنید: این کار به طرز باور نکردنی میتواند در دادن فرصت بیشتر به کلماتتان کمک کند تا به طور کامل از دهانتان خارج شوند. مکث کردن هم کارساز است، چون مکث کردن به اشخاصی که صحبتهای شما را میشنوند این اجازه را میدهد تا تمام کلمات که میگویید را هضم کنند.

روش دوم: بهتر کردن ساختار سخنرانی
- گرامرتان را تمرین کنید: اگر از گرامی ضعیفی استفاده کنید، افکار و ایدههایتان به آن وضوحی که دوست دارید بیان نخواهند شد. طوری صحبت کنید که انگار یک مقاله یا نامه مینویسید: با صبر، اعتماد به نفس و دقت زیاد.
- دایره لغاتتان را بیشتر کنید: یک کلمه مناسب میتواند واضحتر از سیلی از جملات طولانی باشد. سعی کنید دقیقاً کلمهای که نیاز دارید را پیدا کنید، بعد از آن به طور موثر استفاده کنید. دقت کنید تا از کلمات نادرست یا نامربوط به موضوع و زمینه استفاده نکنید؛ احتمالاً آنچه سعی در گفتنش دارید را نامفهوم کرده و دیگر جدی گرفته نخواهید شد.
- قبل از صحبت کردن فکر کنید: اگر کلماتتان را آماده کنید، احتمال لغزش هنگام صحبت کردن کم میشود. حتی اگر کلمات دقیقی که میخواهید بگویید را آماده کرده باشید، میتوانید لحظهای به ایدههایتان فکر کرده و آنها را در ذهنتان مشخص کنید.

روش سوم: طرز بیانتان را تمرین کنید
- گفتن کلمات دشوار را تمرین کنید: اگر روی عبارتی که تلفظ کردن آن سخت است کار میکنید، احتمالاً متوجه شدید که آنها را به راحتی در مکالمههای هر روزهتان استفاده میکنید. آرام شروع کنید و بتدریج تا عادی شدن صحبت ادامه دهید. مشکل هجاها را مشخص کنید: اگر متوجه شدید که در تلفظ کردن صدای “ب” مشکل دارید، سعی کنید از کلمات دشواری بر پایه صدای “ب” استفاده کنید.
- عبارات را بارها و بارها تکرار کنید: با تلفظ آرام و واضح هر هجا شروع کنید. بتدریج در حالی که وضوح بیانتان را حفظ کردهاید به سرعت هم اضافه کنید. اگر در گفتن کلمات گیر کردید، توقف کرده و دوباره شروع کنید. با تمرین مداوم، احتمالاً گفتن هجاهای سخت را یاد خواهید گرفت.
- در طول سخنرانی اعتماد به نفس داشته باشید: از اینکه بلند و واضح صحبت کنید نترسید. از حفظ خواندن هر چیزی که توسط دیگران نوشته شده اعم از شعرها، کتابها، کلمات دشوار برای تمرین اعتماد به نفس بسیار خوب است.

در ادامه بخشی از دوره آموزشی فن بیان و سخنوری که در همین زمینه است را به شما ارائه می دهیم. در این ویدئو استاد فرزانه سادات معصومیان به وضوح در بیان می پردازد. اگر به نکات زیر دقت کنید هنر فن بیان و اصول سخنرانی بسیار آسان می شود و در موقعیت های اجتماعی با اعتماد به نفس کامل می توانید ارتباط برقرار کنید .